10:28 - 12. april 2019

En såkalt drømmejobb

Den unge, amerikanske forfatteren Halle Butler kompliserer bildet av middelklassens løsarbeidere.

Tvetydig: Er Millie – Halle Butlers hovedperson i The New Me – fremmedgjort heltinne eller bortskjemt drittunge? Her: Den britiske fotografen Martin Parrs The Trainee, Frankrike 2005. Foto: Martin Parr / Magnum Photos / NTB Scanpix

Den midlertidige ansettelsen er blitt selve symbolet for problemene som venter den såkalte millenniumsgenerasjonen ved terskelen til voksenlivet. Forestillingen om en trygg tilværelse, forberedt gjennom lange utdannelser og store studielån, brister i møtet med frilansjobbing og ubetalte praktikantstillinger – huff!

Det er selvfølgelig bittert å oppleve at ens kvalifikasjoner ikke lar seg omsette til mer enn et «takk for nå, og lykke til videre». Men er det egentlig synd på løsarbeiderne i middelklassen?

Oppgraderinger. Halle Butler ble i 2017 gitt plass i litteraturmagasinet Grantas prestisjefylte presentasjon av «Best of Young American Novelists», og ble samme år oppført på National Book Foundations liste over «5 under 35». Romanen The New Me er et slags vrengebilde av kampen for fast jobb. Gjennom fortellingen om en kvinnes forsøk på å skape en bedre versjon av seg selv, utforsker Butler hvordan forventninger om en fast stilling – forutsigbarhet og materiell trygghet – resulterer i forfall og sløvhet. Romanens snedige kritikk av det nye arbeidslivet gjør den dessuten til et slags portrett av arbeidstageren som ung kvinne.

Annonse