00:00 - 26. april 2019

Den liberale eliten i Tyskland beskyldes for å være fascinert av ytre høyre, skriver Olaf Haagensen.

Den liberale eliten i Tyskland beskyldes for å være fascinert av ytre høyre, skriver Olaf Haagensen.

Utenlandsk interesse: Den høyreradikale aktivisten og forleggeren Götz Kubitschek har ikke har fått besøk av tyske medier. Bildet over er fra da amerikanske The New York Times besøkte godset hans. Foto: Gene Glover / Agentur Focus

Litt tilfeldig kommer kulturjournalisten Jan Brock over en verselinje av den for ham helt ukjente dikteren Storm Linné. De dunkle ordene og deres minne om «en redselsfull fortid» vekker hans nysgjerrighet. Etter noen googlesøk kan han konstatere at denne Linné er intet mindre enn en slags levende diktergud på ytterste, høyre fløy. Som den kritiske journalisten han er, forfatter Brock en knusende anmeldelse, og maner sine lesere til ikke å lukke øynene for den poetisk-politiske mobiliseringen som foregår. Kort tid etterpå får han en invitasjon til borgen Zornfried, hvor Linné og andre likesinnede blir huset  av en lokal baron. Om han ikke vil komme for litt «fri meningsutveksling»? Kulturjournalisten aner et scoop og setter av sted.

Dette er opptakten i den tyske forfatteren Jörg-Uwe Albigs roman Zornfried, som utkom tidligere i år, en satirisk fortelling om journalistikkens omgang med aktører fra det såkalte nye høyre, et konglomerat av forskjellige grupper som har det til felles at de gjerne distanserer seg fra den historiske fascismen og presenterer seg som «nasjonalkonservative» eller «identitære».

Den mystiske Linné er fiktiv. Og det er også borgen og baronen som holder hoff der, men ikke mer fiktive enn at lesere av tyske aviser vil dra kjensel på den høyreradikale aktivisten Götz Kubitschek. Han driver et forlag og en tankesmie fra et gammelt riddergods i Sachsen-Anhalt, og er av magasinet Der Spiegel er blitt beskrevet som «det nye høyres viktigste intellektuelle i Tyskland».

Annonse