Annonse
00:00 - 26. april 2019

Brolagt med tvil

Tara Westovers selvbiografiske fortelling om løsrivelse fra en fanatisk mormonerfamilie byr på krasse ironier.

Tara Westover vokste opp i en fanatisk mormonfamilie, blant hauger av hermetikk og militære overskuddsvåpen, anført av en paranoid far som forberedte seg på både dommedag og aksjon fra FBI. Foto: Stephen Voss / Redux / NTB Scanpix
Annonse

Tara Westovers Educated, eller Noe tapt og noe vunnet, som denne bestselgende amerikanske memoaren er blitt hetende på norsk, begynner akkurat som den skal: Fra en rusten jernbanevogn på en skraptomt i det rurale Idaho, ser den syvårige jentungen skolebussen nærme seg på veien i åssiden. Den stopper ikke.

Westover vokste opp i en fanatisk mormonfamilie, blant hauger av hermetikk og militære overskuddsvåpen, anført av en paranoid far som forberedte seg på både dommedag og aksjon fra FBI og andre konspiratører han fryktet ville påtvinge barna sosialistisk hjernevask i den offentlige skolen. Etter mange år med høyst mangelfull hjemmeundervisning, tok hun som syttenåring mot alle odds steget ut av den mormonske kvinnerollen og begynte på universitetet.

Amerikansk dannelse. Utdannelsen har vært navet i amerikanske selvbiografier og memoarer helt siden sjangerens fødsel på slutten av 1700-tallet. USAs første self-made man, Benjamin Franklin, fikk bare to års formell skolegang, men hardt arbeid og selvstendig lesing løftet ham likevel til samfunnstoppen. Lenge gir Noe tapt og noe vunnet inntrykk av å ville fortelle en lignende historie om geniets utfoldelse og vingeflukt fra bakevje til sentrum, fra selvberging til samfunnsbygging.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse