00:00 - 12. april 2019

Ansiktsløse betraktninger

Personskildringene i Murakamis nye roman er så halvhjertede at man spør seg hvorfor han i det hele tatt gidder.

Fantasi: I førti år, og på like mange språk, har Haruki Murakami underholdt oss med det han kaller våkne drømmer, med fantastiske åpenbaringer og realitetsforskyvninger. Foto: Ullstein bild / Getty Images

Av de mange surrealistiske gåter og mysterier den japanske publikumsyndlingen Haruki Murakami har stilt oss overfor, er det innlemmelsen av forfatterskapet hans i det beste litterære selskap som er mest forbausende. I førti år, og på like mange språk, har han underholdt oss med det han kaller våkne drømmer, med fantastiske åpenbaringer og realitetsforskyvninger. Han har skildret en porøs japansk modernitet hvor østlige tradisjoner og myter bryter gjennom som statisk elektrisitet under avspillingen av en gammel LP.

Hyppige referanser til amerikansk popkultur fra 1940- og 50-tallet, til jazz, Raymond Chandler-krim og film noir, får Murakamis verden til å avgi en blålig, kald glans, og hovedpersonene til å utstråle noe av den omstreifende, improvisatoriske snushanens rufsete sjarm. Men likestiller vi dette med litterær kvalitet i nobelklassen, slik mange har gjort de senere årene, og nevner Murakami i samme åndedrag som Ngugi wa Thiong’o, Cees Nooteboom, Javier Marias og Claudio Magris, gjør vi som lesere oss skyldige i våre egne absurde realitetsforskyvninger.

Sirkler inn det fortrengte. Drapet på kommandanten, Murakamis fjortende roman, vil komme på norsk i to deler. Bok en, som er ute nå, introduserer oss for en nyseparert og stagnert portrettmaler som bryter opp fra Tokyo for å finne seg selv og kanskje gjenvinne noe av ungdommen på veien. Veien har sine merkestikker for forfattere ute etter spenning, men i første omgang styrer Murakami langt utenom. Bilen bryter sammen, og det som lå an til å bli en roadmovie, blir i stedet en pastorale når hovedpersonen leier et hus på landsbygden, og tar opp penselen igjen.

Annonse