Annonse
00:00 - 08. mars 2019

Å skrive en ikke-krenkende ungdomsbok

Får kritikk: Forfatter Kosoko Jackson. Foto: Cindy Ord/Getty Images
Annonse

For noen uker siden skrev Morgenbladet om en rekke engelskspråklige ungdomsbøker som den siste tiden er blitt trukket fra markedet etter å ha blitt beskyldt for å være fordomsfulle på nett. Nå har det skjedd igjen, denne gangen med boken A Place for Wolves av Kosoko Jackson, en kjærlighetshistorie satt til Kosovo-krigen. Boken angripes for å utnytte tragediene rundt krigen, og for at forfatteren ikke er muslimsk selv om handlingen omhandler muslimer. Det som er nytt i denne runden, er at Kosoko – som selv er svart og skeiv – tidligere har jobbet som «sensitivity reader» for et stort forlag i USA, en jobb som går ut på å lese manus spesifikt for å se om de kan virke sårende eller krenkende på noen. Det skal åpenbart ikke være lett.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse