Bøker

Sex, løgn og videokunst

Ruppert & Mulot skildrer digitaliseringen av den menneskelige libido.

---

Kortkritikk

Ruppert & Mulot

The Perineum Technique

Fargelagt av Isabelle Merlet

104 sider, Fantagraphics 2019

---

Digitaliseringen av den menneskelige libido er en evolusjonær begivenhet vi ennå ikke aner ringvirkningene av. Kombinasjonen av internett og seksuelt begjær har gitt seg utslag i en rekke oppspaltninger og abstraksjoner av kjønnsdriften, der instinkter sluses inn i stadig nye kretsløp og koblinger, på vei inn i ukjent samfunnspsykologisk terreng.

The Perineum Technique er amerikanske Fantagraphics' første oversettelse av de franske tegneserieskaperne Florent Ruppert og Jérôme Mulot, og henter sin tittel fra en teknikk som lar menn få orgasme uten å ejakulere. Denne både bokstavelige og metaforiske oppspaltningen står sentralt i historien om videokunstneren JH, som blir besatt av en kvinne han møter via en datingapp og innleder et seksuelt forhold til via Skype.

Spørsmålet er ikke først og fremst om de to vil få hverandre, men om de vil klare å tro på et forhold som krever at hjerne og kropp befinner seg på samme sted samtidig.

Boken er like deler sardonisk sexkomedie og desillusjonert post-Tinder-romanse, med et surrealistisk billedspråk der scener fra hovedpersonenes drømmer, fantasier og kunstvideoer trenger seg inn i det leseren oppfatter som virkeligheten. Den er også en utpreget fransk affære, som beveger seg gjennom et tematisk landskap hvor Michel Houellebecq har risset inn flere av sine mest skarpsindige betraktninger, men Ruppert & Mulot er både lettere på tå og langt mindre apokalyptiske av legning enn sin landsmann. Fremmedgjøringen er til å ta og føle på, men til gjengjeld er den distinkt fallisk i formen.

Mer fra Bøker