00:00 - 29. mars 2019

Og historien gjenoppsto som identitetspolitikk

Francis Fukuyama har skrevet en god innføring i identitetshistorie og politisk filosofi. Men vår tids identitetspolitiske brytninger har han ikke den samme forståelsen for.

Identitetspolitikk: I sin nye bok prøver Francis Fukuyama å forklare vår tids besettelse med identitet. Foto: Stephane Grangier / Corbis / Getty Images

15. mars 2019, en fredag formiddag, gikk den australske høyreekstremisten Brenton Tarrant inn i Al-Noor-moskeen i Christchurch (New Zealand) og drepte 42 mennesker – små barn, voksne og eldre. 28-åringen dro så til en annen moské i samme by og drepte syv personer til. Han etterlot seg også mange skadde.

Tarrants valg av tidspunkt var kalkulert, og han hadde planlagt terrorangrepet i to år. Han valgte å angripe to moskeer under fredagsbønnen – det vil si det tidspunktet i uken da det befinner seg flest mennesker i en moské. Mens han begikk disse avskyelige handlingene, strømmet han alt i sosiale medier som Facebook, Youtube og Twitter.

Identitet som dreper. Christchurch-terroristen er et eksempel på den farligste formen for identitetspolitikk i vestlige demokratier i dag: hvit nasjonalisme. En form for nasjonalisme som får en australier til å reise til et annet land for å drepe en gruppe mennesker som han mener ikke har rett til å være der.

Annonse