00:00 - 29. mars 2019

Og alle var enige om at det hadde vært et begivenhetsrikt årsmøte

Under lysekronene på Bristol debatterte Den norske Forfatterforeningen denne helgen sin sjel og fremtid. Velkommen til uendelighetens hotell!

Bauta: Edvard Hoem har årsmøtets oppmerksomhet.

Edvard Hoem skrider verdig langs buffeten. Ved hvilken lekkerbisken stopper han opp? Tar ikke Morgenbladets utsendte helt feil, er det ved bollen som bugner av speket elgpølse med akevitt. Å, det er et godt valg av den livserfarne Hoem. Men hvis han visste hva han hadde i vente de neste to dagene, hadde han nok vinket (verdig) på en av kelnerne og spurte om det var mulig å få denne elgpølsa med akevitt uten elgpølse.

Det er lørdag, og årsmøtet i Den norske Forfatterforening går av stabelen på Hotel Bristol i Oslo sentrum. Alle de 140 påmeldte forfatterne vet at dette årsmøtet ikke er som andre årsmøter. I uminnelige tider har inntakskriteriene til Forfatterforeningen vært diskutert, men nå skal de opp til votering. For å få innpass i foreningen må man veies og bli funnet tung nok av Det litterære Råd, foreningens organ for litterær kvalitet. Hvis Rådet – som det gjerne bare kalles – sier For lett! er porten lukket, og man må vandre videre som en forfatter uten forening.

Slik var det i hvert fall inntil den konkurrerende organisasjonen Forfatterforbundet så dagens lys. På bare et drøyt år har Forfatterforbundet samlet nesten 400 av de for lette (Den norske Forfatterforening har cirka 650 medlemmer), posisjonert seg som den folkelige underdogen som utfordrer elitismen i elfenbenstårnet og fått labbene på en slump av de statlige stipendmidlene. Barbarene har slått leir utenfor bymurene, man kan ikke lenger ignorere dem, nå må man foreta seg noe.

Annonse