00:00 - 29. mars 2019

– Med fullt overlegg og beste hensikter

Forfatteren av boken En samisk verdenshistorie anklages for «kunnskapstyveri» av Morgenbladets anmelder. Selv mener han at han ikke har gjort noe galt.

Samer på utstilling: «Mr. Bullock’s Exhibiton of Laplanders», publisert av R. Ackermann, 8. februar 1822. Akvatint av Thomas Rowlandson / Nasjonalbiblioteket

Forrige uke gikk Morgenbladets anmelder Bernhard Ellefsen hardt ut mot boken En samisk verdenshistorie, som nylig ble utgitt på Cappelen Damm. Forfatteren Hugo Lauritz Jenssen hadde begått et «et kunnskapstyveri», skrev Ellefsen, som oppfattet Jenssens omgang med kildene sine som «kynisk» og «skruppelløs». «Mange av delavsnittene er lette sammentrekninger av andres arbeid og fremstilling», het det i anmeldelsen.

I sitt tilsvar, som står på trykk i avisen i dag, skriver Jenssen at begrepet «kunnskapstyveri» forutsetter at «at noen faktisk eier kunnskap», noe han ikke er enig i: «Hele poenget med å publisere doktorgrader og vitenskapelig arbeid er å bringe kunnskapen ut til dem som vil benytte den», skriver han. «Hvem som helst skal kunne ta den i bruk, bruke kunnskapen, bygge videre, tilføye nye biter av viten. Og det kan også en journalist og sakprosaforfatter som meg.»

Overkant spissfindig. Det mener jeg veldig sterkt, men det er kanskje ikke så overraskende, sier Jenssen.

Annonse