00:00 - 15. mars 2019

Hinsides lystprinsippet

Med sitt portrett av en sexavhengig kvinne viser Leïla Slimani en annen side av et sterkt forfatterskap.

To bøker ut: Leila Slimani kommer med romanen Adèle på engelsk, samtidig som gjennombruddsboken Vuggesang utgis på norsk. Foto: Catherine Hélie / Editions Gallimard / Cappelen Damm

Jeg har alltid tenkt at hva som får et menneske til å kjede seg, forteller en del om det mennesket. Ta Adèle, hovedpersonen i romanen av den franske forfatteren Leïla Slimani som bærer hennes navn.

Ingenting får Adèle, tilsynelatende lykkelig gift, tilsynelatende hardtarbeidende journalist, og mor til en tre år gammel gutt, til å synke ned i mer fortvilet kjedsomhet, enn å måtte tilbringe en hel lørdag sammen med familien sin. Adèle forkommer nesten av mangel på stimuli, der hun sitter på en restaurant ved havet og nipper til et glass vin, mens hun legger fremtidsplaner med kirurg-ektemannen Richard. Helst skulle hun ha vært hjemme i Paris, med muligheten til å gjøre det hun ofte gjør når ingen ser henne: ha sex, med fremmede menn. På et hotellrom, i en ukjent leilighet eller i en mørk bakgate.

Adèle er fra 2014, men etter at fransk-marokkanske Slimani vant Goncourt-prisen for roman-thrilleren Chanson douce i 2016, har bøkene hennes for alvor blitt ettertraktet også utenfor den frankofone verden. Hun er blitt portrettert i de største internasjonale magasinene og har virket som rådgiver for president Emmanuel Macron. Nå er Adèle ute på engelsk, samtidig som gjennombruddsboken utgis på norsk, med tittelen Vuggesang, i Thomas Lundbos oversettelse.

Annonse