00:00 - 29. mars 2019

Hill deg, Æthelflæd!

Fortellingen om Æthelflæd kan fort vise seg å være mer enn en historisk kuriositet.

Lady of the Mercians: Æthelflæd kjemper mot waliserne i 916. Illustrasjon fra Cassell's History of England (1901). Foto: Universal History Archive/UIG via Getty Images

kortkritikk

Tom Holland

Æthelflæd. England’s Forgotten Founder

52 sider

Ladybird Books 2019

14. februar, 43 dager før Storbritannia skulle forlate EU med eller uten en avtale, tok Underhuset seg tid til å diskutere om Winston Churchill var en helt eller en skurk. Ja, den Winston Churchill som var statsminister under krigen og døde i 1965. Uken etter debatten begynte de første parlamentsmedlemmene å hoppe av fra både Labour og de konservative, de to partiene som har byttet på å ha statsministeren siden 1922. Det er med andre ord perfekt timing å gi ut en liten bok om et menneske som faktisk bidro til å gjøre landet mer, ikke mindre, stabilt enn før.

Hovedpersonen i boken er prinsessen Æthelflæd fra kongeriket Wessex, og forfatteren er historiker Tom Holland, som tidligere har gitt ut svært leseverdige bøker blant annet om Julius Cæsar og om islams første to århundrer. Æthelflæd (870–918) var datter av kong Alfred den store. Etter et taktisk giftermål ble hun «Lady of the Mercians», med-regent, og som enke enehersker, i naboriket Mercia. 

Sammen med broren Edward utmanøvrerte hun de lumske vikingene i East Anglia. Og hun la grunnlaget for at fostersønnen og nevøen Athelstan kunne herske over et samlet angelsaksisk folk som den første «Rex Totius Britanniae», eller konge over alle britene. (Holland har skrevet en fin liten biografi om ham også.)

Fortsetter nyhetene slik de ser ut nå, kan fortellingen om Æthelflæd fort vise seg å være noe langt mer enn en historisk kuriositet. Å holde fred mellom Wessex og Mercia virker som et passende ambisjonsnivå for dagens britiske statsledere.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse