Annonse
14:39 - 07. mars 2019

Fra gutt til jente til barnebok

– Vi har et spesielt ansvar for å snakke med forfatterne om kjønn, sier forlagssjef Ragnfrid Trohaug.

Den tøffe hovedkarakteren i Maria Parrs prisvinnende barnebok Tonje fra Glimmerdal var først tenkt  som en gutt. En masteroppgave fikk derimot Parr til å ombestemme seg. – Den var øyeåpner, sier hun. Foto: Samlaget
Annonse

– Tonje het egentlig Tore, sa forlagssjefen til gisp fra salen. 

Det var under tirsdagens Morgenbladsalong «Bør jenter kjønnskvoteres inn i barnebøker», at Ragnfrid Trohaug reiste seg under spørsmålsrunden og delte det som for mange var en overraskende tvist på historien om jenta som «nesten tar salto på ski». Tonje Glimmerdal, som vant Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2009, handlet nemlig opprinnelig om en gutt – Tore.   

Slik ble Tore til Tonje. Ifølge Trohaug, som den gang var redaktør for forfatteren Maria Parr i Samlaget, ble kjønnsskiftet igangsatt etter at Parr selv «la Tonje på bordet». 

Annonse