00:00 - 15. mars 2019

– Det er ekstrem nasjonalisme

Vinneren av årets Holbergpris, den britiske kulturforskeren Paul Gilroy, blir syk av engstelse når han tenker på Storbritannias fremtid.

Mener brexit-debatten har gjort skade: – Nasjonalismen og rasismen som anti-EU-fløyen har oppfordret til, har gjort situasjonen mye, mye verre for alle, sier Paul Gilroy, som selv bor i et nabolag i London der det store flertallet stemte for å bli i EU.  Foto: Lola Paprocka

«Hele min yrkeskarriere har jeg arbeidet for å skape et rom for svarte europeere og endre hva Europa kan symbolisere», sier Paul Gilroy.

Den britiske kulturforskeren er på telefon fra kontoret sitt ved King’s College London, der han er professor i amerikansk og engelsk litteratur. I går ble det offentliggjort at han tildeles årets Holbergpris for sin «særdeles innflytelsesrike forskning, blant annet innenfor rasestudier og postkolonialisme». Da skribenten Mohamed Abdi intervjuet Gilroy for denne avisen i fjor, beskrev han Gilroy som «en av få nålevende intellektuelle som kan gi oss svar på mange av vår tids mest brennhete problemstillinger; som identitet, migrasjon, rasisme og nasjonalisme.»

Tidlig på nittitallet skrev Gilroy at å være europeisk og svart innebar en indre splittelse, påla en «form for dobbel bevissthet».

Annonse