Annonse
00:00 - 15. mars 2019

– Det er ekstrem nasjonalisme

Vinneren av årets Holbergpris, den britiske kulturforskeren Paul Gilroy, blir syk av engstelse når han tenker på Storbritannias fremtid.

Mener brexit-debatten har gjort skade: – Nasjonalismen og rasismen som anti-EU-fløyen har oppfordret til, har gjort situasjonen mye, mye verre for alle, sier Paul Gilroy, som selv bor i et nabolag i London der det store flertallet stemte for å bli i EU.  Foto: Lola Paprocka
Annonse

«Hele min yrkeskarriere har jeg arbeidet for å skape et rom for svarte europeere og endre hva Europa kan symbolisere», sier Paul Gilroy.

Den britiske kulturforskeren er på telefon fra kontoret sitt ved King’s College London, der han er professor i amerikansk og engelsk litteratur. I går ble det offentliggjort at han tildeles årets Holbergpris for sin «særdeles innflytelsesrike forskning, blant annet innenfor rasestudier og postkolonialisme». Da skribenten Mohamed Abdi intervjuet Gilroy for denne avisen i fjor, beskrev han Gilroy som «en av få nålevende intellektuelle som kan gi oss svar på mange av vår tids mest brennhete problemstillinger; som identitet, migrasjon, rasisme og nasjonalisme.»

Tidlig på nittitallet skrev Gilroy at å være europeisk og svart innebar en indre splittelse, påla en «form for dobbel bevissthet».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.