00:00 - 08. mars 2019

Den tverre turist

Geoff Dyer har åpnet nye rom i den litterære journalistikken. Som reisende blir han for lite nysgjerrig.

Geoff Dyer forblir en turist, oftest en blasert og tverr turist. Foto: Colin McPherson/Corbis/Getty Images

Da folk spurte den amerikanske filmstjernen Morgan Freeman hvorfor han valgte å flytte fra LA og New York og slå seg ned i det fattige Mississippi-deltaet, svarte han: «Fordi jeg er så heldig at jeg kan bo hvor enn jeg vil i verden.»

Den engelske forfatteren Geoff Dyer har ikke funnet valget like selvsagt. Friheten til å slå seg ned hvor som helst har drevet Dyer hvileløst rundt gjennom en over 30 år lang karriere. Dyers siste utgivelse på norsk samler reiseessayene i Yoga For People Who Can’t Be Bothered to Do it (2003) og White Sands (2016) mellom samme perm, og tittelen på den treffer i så måte midt i blinken: Vi er her for å dra et annet sted.

Den evige turist. Lenge før Karl Ove Knausgård svarte på utfordringen fra New York Times med å skrive en reisereportasje fra Midtvesten som hovedsakelig befattet seg med dobesøk og utfordringene med å røyke i en trang leiebil, gjorde Dyer seg bemerket med lignende brudd på reiseskildringens forventninger. Hverken en bokstavelig talt bedriten flytende landsby i Vietnam eller boulevardene i Paris kan lokke ut journalisten, antropologen eller kulturhistorikeren i Dyer. Han forblir en turist, oftest en blasert og tverr turist.

Annonse