00:00 - 01. mars 2019

Barna fra den andre siden

Donald Trump har erklært nasjonal unntakstilstand på grunn av immigranter. Vårens mest kritikerroste roman i USA reflekterer over barnas unntakstilstand.

Frustrert skrik: «Lost Children Archive» er Valeria Luisellis tredje roman, og utstøter i seg selv et slikt frustrert skrik, selv om den er skrevet med melankolsk glød, snarere enn sinne. Foto: Devin Yalkin / NYT / NTB Scanpix

Et skrik, en rekke banneord, lyden av en kvinne som kaster seg mot et gjerde. Det er det nærmeste vi kommer barneimmigrantene som har kommet over grensen mellom USA og Mexico i meksikanske Valeria Luisellis nye roman om grensepasseringene, Lost Children Archive. Skriket kommer ikke fra barna som blir sendt ut av landet, men fra romanens forteller, som overværer utsendingen på en sydstatsflyplass, ute av stand til å gripe inn.

Lost Children Archive er Luisellis tredje roman, og utstøter i seg selv et slikt frustrert skrik, selv om den er skrevet med melankolsk glød, snarere enn sinne. Underveis i skrivingen jobbet Luiselli selv som tolk for spansktalende immigranter, og hun endte med å publisere en annen bok først. I det bejublede essayet Tell Me How It Ends (2017) fikk hun utløp for aggresjonen som ikke passet inn i romansjangeren. 

Lost Children Archive handler på sin side om omveiene forfatteren og hennes hovedperson, som arbeider med kunstneriske lydopptak, må ta for å nærme seg en aktuell politisk krise, om dokumentasjon og representasjon, om hvordan kartet aldri fullt ut kan dekke terrenget. Luiselli baler med spørsmålet om hva det å bringe enda et enda et tolkningslag inn i verden innebærer.

Annonse