Annonse
00:00 - 22. februar 2019

Slu som en rev

Fakta og diktning: Dubravka Ugresic er en pioner i det litterære landskapet der sannhet og fiksjon møtes. Foto: Leonardo Cendamo/Getty Images
Annonse

Dubravka Ugresic ble en av de store forfatterne da den internasjonale forlagsbransjen søkte etter nye stemmer fra Øst-Europa på 1990-tallet. Forfatterens siste og imponerende utgivelse, Fox, gjør det klart hvilken pioner Ugresic har vært og er i det litterære landskapet der sannhet og fiksjon møtes.

Som hennes tidligere bøker er også denne fortalt av en kroatisk forfatter som deler opphavskvinnens biografi. Den som ikke visste bedre, kunne lett forledes til å tro vi har med en blanding av memoar og kulturhistorisk essay å gjøre. Likevel utgis Fox som roman, og noen tydelig oppdiktede episoder – sammen med sitater som utgir seg for å være sanne, men som ved nærmere utforskning viser seg å være fiktive – gjør at det etter hvert fremstår som en godt begrunnet sjangerbetegnelse.

I de essayistiske partiene fortelles blant annet revens kulturhistorie med en mengde interessante innfallsvinkler. Men reven er først og sist totemdyret til forfatteren: slu, skarp, upålitelig og forrædersk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse