Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Slår hull på virkeligheten

Samanta Schweblin er en av Latin-Amerikas fremste forfattere. Et truende eventyrland åpner seg i novellene hennes.

En munnfugl: Samanta Schweblins tekster er både alternative og akutt samtidige, vendt mot den politiske verden og løsrevet fra den på samme tid. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Bunnløse, besynderlige hull i jorden opptrer flere steder i argentinske Samanta Schweblins novellesamling Mouthful of Birds (2019, org. 2009). I en novelle fortelles det om hvordan et helt nabolags ungeflokk forsvinner i en slags fordypning de selv har gravd frem for å leke i. Senere hører fortvilte foreldre banking fra gulvet i husene sine, utgravninger igangsettes, men ingen blir funnet. I en annen tekst dukker en ivrig graver plutselig opp i en hage og insisterer på at det dype hullet han spar opp tilhører den intetanende fortelleren.

Schweblin (f. 1978) regnes blant Latin-Amerikas fremste yngre forfattere. Siden debuten i 2002 har hun utgitt tre novellesamlinger og tre romaner, men bare én bok har så langt nådd et norsk publikum, nemlig den dypt uhyggelige romanen Feberdrøm (2017, org. 2014), der en økologisk katastrofe fremstilles gjennom de psykologiske konsekvensene den får for mennesker i nærområdet.

Det uhyggelige. Leseren kan selv få følelsen av å falle ned i et forvandlende hull à la Lewis Carroll i Schweblins tekster: Her åpenbarer et truende eventyrland seg. Oftest er novellenes virkelighet kjent og kjær inntil en enkeltscene etablerer en brist i tekstens vante tralt. Realismen revner så vidt, i en flik får man et glimt av en ukjent sfære, og før man vet ordet av det er man fullstendig omsluttet av det uhyggelige.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse