00:00 - 15. februar 2019

Reise til litteraturens ende

I skjønnlitteraturen utgitt av høyreradikale forlag er Europa enten på borgerkrigens rand – eller allerede i full krig, skriver Olaf Haagensen.

I gatene: Tilhengere av Alternativ for Tyskland som går i demonstrasjonstog fra den nasjonale partikongressen til Hannover sentrum i desember 2017. Foto: Mark Peterson / Redux / NTB Scanpix

Graham Greenes klassiker Den stillferdige amerikaner dramatiserer den kanskje mest slitesterke klisjeen om forskjellen på konservativ og liberal tenkning sett fra et konservativt standpunkt. Romanen utspiller seg i Vietnam under det franske koloniherredømmet og kretser rundt forholdet mellom to menn: den aldrende, britiske reporteren Fowler som gjennom et langt liv har lært oss mennesker å kjenne, og den unge amerikaneren Pyle som har lest bøker om hvordan vi mennesker burde være. Den konservative posisjonen er kodet som realisme, den liberale som naivitet. «Ismer og okratier. Gi meg fakta», sier Fowler på et tidspunkt, og da spiller det i grunnen ingen rolle hva Pyle svarer, for vi forstår at dette ikke dreier seg om forskjellige politiske verdensanskuelser, men at de konservative har føttene plantet på jorda og de liberale hodet oppe i skyene.

Den stillferdige amerikaner ble utgitt i 1955 – ti år før USA gikk inn i Vietnamkrigen med bakkestyrker – og er blitt stående som et profetisk verk om den glidende overgangen mellom idealisme og fanatisme. Pyle kommer til Vietnam med luftige begreper som frihet og demokrati i kofferten, men ender med å sprenge bomber og drepe uskyldige mennesker i den gode saks tjeneste.

Kombinasjonen av romanens fortelling og dens etterliv som orakelspråk, utkrystalliserer det som synes å være den etterstrebede litterære modusen i mye av skjønnlitteraturen som utgis av selverklærte høyreradikale forlag i Europa og Nord-Amerika i dag, en slags profetisk realisme. Bøkene påstår seg fri for de liberale tilsløringene som ellers preger kulturen og hindrer oss fra å se virkeligheten slik den er. Og de hevder en innsikt i den fremtidige samfunnsutviklingen som presenteres – og ofte bejaes – som åpenbar og selvsagt for alle som er villige til å åpne øynene, for alle som er villige til å se forbi ismer og okratier og forholde seg til fakta.

Annonse