00:00 - 01. februar 2019

Omfavnelse med bismak

Kunstmakten prøver å ta urfolk inn i varmen. Det er en prosess med mange fallgruver, ifølge ny bok. 

Hvordan bør aktører i det som ofte kalles «kunstverdenen», forholde seg til verdens urfolk? I en ny bok diskuteres spørsmålet inngående av kunstnere, kritikere og akademikere som selv er urfolk.

– Boken argumenterer for at alle kunstinstitusjoner, kunstnermiljøer og myndigheter har et ansvar for å problematisere dette, sier Katya García-Antón, direktør for Oca (Office for Contemporary Art Norway). Hun er redaktør for boken, som heter Sovereign Words: Indigenous Art, Curation and Criticism. Skribentene kommer fra hele verden, og tre er samiske: Máret Ánne Sara, Irene Snarby og Ánde Somby.

Kritisk til kanon. De siste årene har noen av verdens største kunstinstitusjoner vist større interesse for urfolks kunst og kultur. Flere festivaler, museer og biennaler preges nå av det García-Antón kaller the indigenous turn – vendingen mot urfolk. Denne prosessen har mange fallgruver.

Annonse