Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Omfavnelse med bismak

Kunstmakten prøver å ta urfolk inn i varmen. Det er en prosess med mange fallgruver, ifølge ny bok. 

Annonse

Hvordan bør aktører i det som ofte kalles «kunstverdenen», forholde seg til verdens urfolk? I en ny bok diskuteres spørsmålet inngående av kunstnere, kritikere og akademikere som selv er urfolk.

– Boken argumenterer for at alle kunstinstitusjoner, kunstnermiljøer og myndigheter har et ansvar for å problematisere dette, sier Katya García-Antón, direktør for Oca (Office for Contemporary Art Norway). Hun er redaktør for boken, som heter Sovereign Words: Indigenous Art, Curation and Criticism. Skribentene kommer fra hele verden, og tre er samiske: Máret Ánne Sara, Irene Snarby og Ánde Somby.

Kritisk til kanon. De siste årene har noen av verdens største kunstinstitusjoner vist større interesse for urfolks kunst og kultur. Flere festivaler, museer og biennaler preges nå av det García-Antón kaller the indigenous turn – vendingen mot urfolk. Denne prosessen har mange fallgruver.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.