Annonse
00:00 - 22. februar 2019

Jeg skylder alle alver en uforbeholden beklagelse, skriver Askild Matre Aasarød.

Jeg skylder alle alver en uforbeholden beklagelse, skriver Askild Matre Aasarød.

Cogito ergo ork: Tolkiens ufine verdensomveltere er korrumperte alver, men er de et symbol på noe større og menneskelig? Her mann og ork i spillet Middle-Earth: Shadow Of War. Faksimile: Warner Bros / Interactive Entertainment
Annonse

Det er ikke annet å gjøre enn å legge seg flat. Goheno nin, tilgi meg. Sist uke skrev jeg på disse sidene en kommentar om bruken av raser i fantasylitteraturen, i forbindelse med at en rekke fantasybøker er blitt trukket fra markedet etter beskyldninger om rasisme. I den sammenheng endte jeg selv opp som den fordomsfulle, da jeg beskrev alver i J.R.R. Tolkiens univers som «kloke og lyshårede». Dette har skapt svært sterke reaksjoner. For, som en Facebook-debattant påpekte, hva med Sindarin-alver, gråalver og skogsalver? Er det sånn at alle alver ser helt like ut for meg? Selvsagt ikke.

I tillegg har jeg blitt hardt kritisert for min analyse av orke-hat. Sinnet mot de frastøtende hordene er ikke genetisk begrunnet, slik jeg påstår: «Orkene drepes fordi de sverger troskap til en faksjon som vil utslette eller binde alvene og menneskene som slaver. Det handler om venn og fiende, ikke hudfarge eller matvaner», skriver en orke-kritiker. «Orkene er ute etter å utslette verden slik alvene kjenner den og alvene med den», skriver en annen. «Tyskerne hadde også andre matvaner og annen kultur når de kom i 1940, men i lys av hva de drev på med trengte vel heller ikke nordmenn mye argumentasjon for å skyte», skriver en tredje.

Ja, orkekulturen har problematiske sider vi bør diskutere. Dette er viktige nyanser.

Ja, orkekulturen har problematiske sider vi bør diskutere.

Når noen derimot kritiserer meg for å ikke forstå at orkene er korrumperte alver, omskapt av guden Morgoth, må jeg ta til motmæle. Dette er jeg selvsagt klar over. Dette gjør bare rasismediskusjonen mer interessant. Det er en parallell til H.G. Wells Tidsmaskinen, en av science fiction-litteraturens tidlige klassikere, hvor vi møter de monstrøse undergrunnsskapningene morlockene, som spiser de vakre fremtidsmenneskene som lever på Jordens overflate. Morlockene er en egen rase som har vokst ut av den undertrykte arbeiderklassen, og er i slekt med den vakre overklassen som lever over bakken. Altså ikke ulikt orker og alver. Dette faktum poengterer hvor problematisk det er at orker, av hobbiter og andre, beskrives som lite annet enn en stygg, dum, individløs horde. Klasse er et mer fruktbart utgangspunkt om man vil diskutere «orkespørsmålet» (som Aftenposten ville kalt det).

Kanskje var Tolkien inne på det samme. Enkelte deltagere i den pågående diskusjonen antyder at han selv kan ha skapt orkene som en subtil kommentar til vår redsel for det fremmede. «Orc = gammelt engelsk ord for fremmed. Gnag litt på den», skriver en nettdebattant. På anglosaksisk ble ordet blant annet brukt til å beskrive normannernes invasjon i 1066, påpeker vedkommende. Tolker man Tolkien velvillig, og la oss gjøre det, kan man altså lese orkene som en parodisk fremstilling av vår redsel for det vi ikke forstår. Andre påpeke at de fleste etymologier til ordet ork heller hentyder at det betyr demon. Men ikke la det stå i veien for et spennende argument. Den russiske forfatteren Kirill Eskov følger denne tanken videre i boken The Last Ringbearer, en alternativ gjenfortelling av Ringenes Herre. Der er Mordor bare et gryende industrielt samfunn, og «ork» et rasistisk skjellsord brukt av primitive stammer fra vest. 

Om man, som meg, aksepterer at orker er en rasistisk undertrykt minoritet, følger et nytt, og viktigere spørsmål, stilt av nok en nettdebattant: «Kan orker integreres?» Svaret er ja, og det skjer allerede, påpekes det. Blant annet i mange brettspill er det «orc-figurer man kan spille som en del av en adventure-gruppe, som kan inneholde både humans, elfs, dwarfs og endatil trolls». Ork og alv, hånd i hånd altså. Det er håp for fremtiden! Selv i den fiktive fortiden.

Neste uke: Kan du klage på at Klingon-mat lukter vondt?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse