Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Inn og ut av menneskelighet

Edgar Hilsenraths Natt er en forferdelig bok å lese. Alt står på spill i hvert eneste øyeblikk.

Umenneskeligheten: Igjen og igjen mister menneskene den jødiske ghettoen Prokow sin medmenneskelighet. I Edgar Hilsenraths debutroman Natt (utgitt på tysk i 1964) handler livet først og fremst om å overleve. Nylig avdøde Hilsenrath var selv internert i ghettoen Mogilov-Podelsk i Romania. Foto: Ullstein bild/Getty Images
Annonse

Når alt skjer, skjer det ingenting. Dette er en rystende dimensjon ved lesningen av Edgar Hilsenraths (1926–2018) Natt, som nå foreligger i Sverre Dahls mørke, smidige oversettelse fra tysk. Nacht, fra 1964, var Hilsenraths debutroman og er fylt av de motivene som skulle prege resten av forfatterskapet: hans opplevelser som helt ung i den rumenske ghettoen Mogilov-Podelsk, og holocaust som en begivenhet strukket ut mellom den store historien som stadig skrives og de små historiene som forsvinner med dem som levde dem.

Her ligger spennet mellom romanens alt og ingenting. Den er en lang skildring av menneskene i ghettoen Prokow gjennom en uklar tidsperiode, sentrert rundt livet til en mann som heter Ranek. Det er et liv som handler om å overleve, slik alle livene i Prokow gjør det: Menneskene kjemper om maten og om et sted å sove trygt, og de kjemper for livene til sine aller nærmeste, så lenge de kan og orker. Men slike bånd er skjøre. Alle utnytter andre, alle snyter og lurer, sviker, bedrar – og dreper.

Katastrofens monotoni. Alt står på spill i hvert eneste øyeblikk. Hvert valg kan være skjebnesvangert, alt kan ha dødelig utgang eller føre til enda noen dagers liv. Men summen av alle disse enorme dramaene er statisk. I den store historien som danner rammen om de små og gjør dem forståelige, er de enkelte hendelsene bare trekninger som etter hvert får sin egen monotoni. Ghettoen er ikke stor og romanen gjør den liten, nesten teateraktig, med bare noen få distinkte steder som fungerer som scener for den håndfullen av mennesker som lever og dør der.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse