Annonse
10:25 - 15. februar 2019

Hvordan skal vi forholde oss til rasisme mot orker, spør Askild Matre Aasarød.

Hvordan skal vi forholde oss til rasisme mot orker, spør Askild Matre Aasarød.

Problematisk? I J.R.R. Tolkiens univers er orkene frastøtende og stokk dumme. Er det greit å være rasistisk mot ikkeeksisterende skapninger? Foto: Afp / NTB scanpix
Annonse

Fantastisk litteratur, film og dataspill har alltid hatt en hang til rasetenkning. Og det er ikke nødvendigvis så ille. Å beskrive mulige verdener og vesener med brede penselstrøk kan være interessant. Hvordan vil et samfunn av skapninger som bare klarer å tenke logisk og følelseskaldt være, slik som vulkan-rasen i Star Trek? Eller en verden bebodd av en rase som ikke har noen definerte kjønn, som i Ursula K. Le Guins Mørkets venstre hånd? Og hva skjer når disse samfunnene møter fremmede? Slik kan det skapes nye og spennende tanker om hvordan vi her på Jorden skal forholde oss til kulturelt mangfold.

Men eksperimenter med rasetenkning kan også være dypt problematiske, særlig når teoriene om fiktive raser klinger urovekkende likt med de vi sliter med å fjerne fra den virkelige verden. Dette problemet er spesielt tydelig i gammel fantasylitteratur. Ta for eksempel J.R.R. Tolkiens univers, som nesten alene fikk skape sjangeren. De vakre, kloke og lyshårede alvene trenger ikke argumentere for at det må være greit å drepe de frastøtende, svartsmuskede og stokk dumme orkene, som i tillegg har ekle matvaner.

En annen fantasy er heldigvis mulig. Selv om mange konservative portvoktere har jobbet mot endringer, står vi nå midt i en storstilt rekalibrering av sjangeren, og hele det fantastiske kulturfeltet. Sist uke kom jamaikanske Marlon James, forfatter av En kort historie om sju drap, ut med Black Leopard, Red Wolf, første bind i en trilogi han mener kan bli en svart utgave av Game of Thrones, inspirert av afrikansk mytologi. Han bestemte seg for å skrive bøkene etter å ha blitt skuffet over hvor hvit rollebesetningen til Hobbiten-filmene var. Som han sa i et intervju på The New Yorker Radio Hour: «Da får jeg bygge mitt eget jævla univers.» 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse