00:00 - 08. februar 2019

Hvor er du, språkskurk?

Et nytt storverk oppsummerer norsk språkhistorie gjennom 2000 år. Nå lekker ordforrådet som en sil, mener en av redaktørene.

Historisk: – Vi må da ha hatt en komplett språkhistorie tidligere også, sa redaktøren da hun fikk høre om firebindsverket Norsk språkhistorie. Men nei, egentlig ikke. Det finnes innføringsbøker som tar hele språkhistorien i ett jafs over 300 sider. Hovedredaktørene Agnete Nesse og Helge Sandøy stanset ikke før ved 2500. Her blar de i gamle sagaer.

– Jeg har bladd gjennom Norsk språkhistorie på leting etter skurker og helter, uten tydelige funn. Hvem spiller hovedrollene, og hvem er motstanderne i norsk språkhistorie? 

Helge Sandøy: – Antagonister, motstandere, er det mange av. Men pådrivere – protagonister? Jeg har faktisk ikke særlig tro på at de betyr så veldig mye. De står jo frem ideologisk, men jeg tror ikke de representerer noen særlig drivkraft i språkhistorien. Språkkulturen er jo nettopp generert ut fra antagonisme.

– Jeg tror mange forbinder språkhistorie med målstrid.

Annonse