00:00 - 22. februar 2019

Det umuliges kunst

Forsøket på å finne en tredje vei i konflikten mellom Israel og Palestina har gjort Micah Goodman til skyteskive.

Spor fra 67: Fra området Qasr al-Yahud på Vestbredden, nær den jordanske grensen. Det solblekede skiltet advarer mot landminer som ble lagt ut under seksdagerskrigen. Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart

Vil dagens Israel kollapse under trykket av konflikten med palestinerne? Det kan skje, mener Micah Goodman (f. 1975), selv israeler med doktorgrad i jødisk tenkning fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Israel er tilsynelatende fanget i et uløselig dilemma, skriver Goodman. Han kaller det Catch-67.

Hos Goodman er det Israel som har havnet i den paradoksale situasjonen som Joseph Heller beskrev i sin roman Catch-22. Tallet 67 er referansen til seksdagerskrigen i 1967, hvor Israel erobret store landområder, deriblant Vestbredden. Dette er et område mellom den israelske kyststripen i vest og Jordanelven i øst. Ikke bare er det Bibelens kjerneland, men på grunn av topografien har det stor militærstrategisk betydning for Israel.

Eksistensielle trusler. 42 prosent av Vestbredden administreres av de palestinske selvstyremyndighetene, men Israels militære nærvær er massivt i et tett befolket område med 2,5 millioner palestinere og 600 000 jøder. Høyresiden i israelsk politikk insisterer på å beholde Vestbredden, mens venstresiden ikke ser noen annen fornuftig løsning enn å trekke seg ut.

Annonse