Annonse
00:00 - 22. februar 2019

Det dagene er laget av

Italienske Patrizia Cavallis diktstemme er fullkomment motstridende: kul og sårbar, direkte og gåtefull.

Hverdagsglede: Jeg-et i Patrizia Cavallis dikt retter gjerne et skakt blikk på sitt eget tungsinn. Foto: Barbara Zanon / Getty Images
Annonse

1970-årene var en politisk turbulent og voldelig tid i Italia, og det er ikke utenkelig at det å skrive dikt i den sammenhengen ble sett på som en ufarlig og marginal virksomhet. I dagens Norge er det motsatt: Vi lever i et av verdens fredeligste og mest velfungerende demokratier, samtidig som den politiske litteraturen skaper større entusiasme enn på lenge.

Noen ganger kan man få inntrykk av at politisk engasjement er ensbetydende med litterær kvalitet – og kanskje er det i lys av denne nye konsensusen at følgende dikt, skrevet i 1974 av italienske Patrizia Cavalli, føles befriende:

Noen har sagt til meg

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse