Annonse
00:00 - 15. februar 2019

Dekadente minnegroper

Rønnaug Kleivas prosa er kvasstenkt, men kvinneportrettet blir i overkant forelska i sitt eige særpreg.

Antirust: Rønnaug Kleiva viser nærheita som kan oppstå i kryssande opplevingar og i felles aldring. Foto: Bettmann / Getty Images
Annonse

Eigenrådig kvinne på reise kan seiast å vere eitt litterært spor i Rønnaug Kleiva seinare forfattarskap. I dette reisemotivet følgjer det ofte med ei grunnleggjande interesse for samspelet mellom ulike kulturar og kjønn og ei genuin nyfikne overfor kva eit slikt samspel eller mangel på samspel kan avle av eksistensielle perspektiv. Det skarpe og delvis kyniske ved Kleivas perspektiv og skrivemåte er ein gjennomgåande kvalitet i prosaen.

Valdens historie. I årets roman frå Kleiva reiser ei norsk kvinne til Athen. Ho møter ein eldre mann, dei innleier eit forhold. Det eine møtet skjer i 1990, det andre 25 år seinare. Gradvis avdekker teksten det som anten er kalkulerte kalkulerte løgner eller svarte hòl i minnet, men mest sannsynleg noko som ligg tett opptil sanninga om mannens fortid: 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse