Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Biografiske ekko

Parallel Lives er et strålende tilskudd til et kunstnerskap som er i ferd med å seile opp som et av de sterkeste i vestlige tegneserier.

Annonse

I sin mesterlige tegneserieroman Arsène Schrauwen serverte Olivier Schrauwen en hallusinatorisk skildring av sin bestefars fiktive reise til Belgisk Kongo i 1947. I nylig utgitte Parallel Lives videreutvikler han sin særegne tilnærming til selvbiografi og slektskrønike i seks korte science fiction-fortellinger.

Schrauwens metode består i å projisere sin egen tegnede avatar inn i ulike sjangre og miljøer – både som «seg selv», sine forfedre og sine etterkommere – og la sine basale instinkter få fritt spillerom. «Greys» skildrer hans møte med utenomjordiske vesener som stjeler arvestoffet hans og lærer ham en lekse om menneskehetens dårskap som han tilsynelatende ikke tar noen notis av. I «Hello» forsøker hans far Armand å kommunisere med fremtiden via hjemmelagde tidsreisende videosignaler, og ender opp bitter og alkoholisert fordi mottagerne i 2050 ignorerer ham. 

I «The Scatman» forsøker en futuristisk slektning ved navn Ooh-lee å bli kvitt et «troll» som overstyrer hennes indre monolog og bruker hjernen hennes som kommentarfelt, og i bokens lengste fortelling, «Space Bodies», møter vi både far og sønn igjen, når Schrauwen den yngre våkner opp flere hundre år inn i fremtiden, etter å ha latt seg fryse ned.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse