Annonse
00:00 - 25. januar 2019

Snaut og lettvint

Ellen Engelstad og Mímir Kristjánsson makter ikke å aktualisere Rosa Luxemburg som politisk tenker, men bruker heller ikke mer enn drøye hundre sider på forsøket.

Luxemburgs ideer: I biografien om Rosa Luxemburg (midt i bildet, uten jakke) finnes det ingen henvisning til hennes brev eller samlede politiske og teoretiske verk. Her i Magdeburg i 1910. Foto: NTB scanpix
Annonse

Til hundreårsjubileet for drapet på Rosa Luxemburg (1871–1919) har Ellen Engelstad, redaktør i Tidsskriftet Manifest, og Mímir Kristjánsson, Klassekampens nyhetssjef, gitt ut en biografi om kvinnen de kaller en «martyr».

Forfatterne ramser innledningsvis opp en hel rekke notabiliteter som skal ha blitt inspirert av Rosa Luxemburg, blant annet Bertolt Brecht. Riktigere er det å si at Brecht skrev flere dikt om henne, blant annet Gravskrift for Rosa Luxemburg:

Det eneste ordet som vel trenger oversettelse er «Zwietracht»: Det betyr splid eller uenighet. Sluttappellen lyder «Undertrykte / Begrav uenigheten!». Det kan diskuteres om den er i Luxemburgs ånd. En av hennes mest berømte formuleringer er «Frihet er alltid frihet for dem som tenker annerledes», som hun uttalte som en kritikk av oktoberrevolusjonen i Russland.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse