00:00 - 11. januar 2019

Ridderne av det runde radiobord

Verdens beste radioprogram feirer seg selv med en vidunderlig eksentrisk bokutgivelse. Hvem i NRK må man bestikke for å få en norsk variant av «In Our Time»?

Til kjernen: Når Radiovert Melvyn Bragg samler eksperter rundt sitt bord i BBC, nøler han ikke med å kalle tåkeprat for tåkeprat. Resultatet blir ofte kunnskapsbegeistring på sitt aller beste. Foto: Neville Elder/Corbis/Getty Images

Hver torsdag morgen klokken ni sendes samtaleprogrammet «In Our Time» på BBC Radio 4. Siden første sending i oktober 1998 har programleder Melvyn Bragg loset lytterne gjennom over 800 episoder, og alle er laget over samme lest: Tre akademikere er invitert for å diskutere et historisk, kulturelt eller vitenskapelig emne. Den lange listen over episoder (som avslutter boken som ble utgitt på tampen av fjoråret, i anledning 20-årsjubileet) byr på temaer så forskjellige som «Elizabeth den førstes død», «Mørk materie», «Emma» og «Beleiringen av Münster».

Og i årenes løp har lytterne blitt forbløffende tallrike. Da Bragg fikk en seksmånederskontrakt og kanalens dårligste sendetid (den gang kalt «The Death Slot») i 1998, var forventningene svært beskjedne. I dag samler direktesendingen torsdag morgen to millioner lyttere. Legger vi til podkasten (som er BBCs mest populære ukentlige utsendelse, og på enkeltepisodenivå deres mest nedlastede overhodet), samt kortversjonen som også sendes på radio, når programmet tre og en halv million lyttere. Verdens beste radioprogram har også blitt et av verdens mest populære.

Annonse