00:00 - 18. januar 2019

Oppsiktsvekkende stipender

Når Svenska Akademien tidligere har delt ut stipender, er navnene på mottagerne vanligvis ikke blitt offentliggjort. I forrige uke publiserte imidlertid Akademien en liste på 16 personer som i fjor høst mottok et stipend på 60 000 kroner hver. Tre av mottagerne har vakt oppsikt i svensk offentlighet og igjen blir det reist spørsmål om vennskapskorrupsjon i Akademien. Blant dem som har fått penger, finner man nemlig Stig Larsson, som er en nær venn av akademimedlem Horace Engdahl, og en person som vitnet for Jean-Claude Arnault under voldtektsrettssaken mot ham, samt Einar Askestad, som offentlig – og i tråd med Engdahls posisjon – har karakterisert den tidligere akademilederen Sara Danius som «den fremste grunnen» til krisen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse