00:00 - 18. januar 2019

Når middelklassen blir voldelig

Vi må beskrive mulige mørke fremtider for å forberede oss på at vestens humanistiske idealer kan kollapser, mener forfatter Kaspar Colling Nielsen. Selv startet han en blodig borgerkrig i Danmark i 2018.

Forbereder oss på europeisk kollaps: Kaspar Colling Nielsen er interessert i menneskets kapasitet for ondskap og hvilke situasjoner den åpner seg i. Han vurderte å skrive en doktorgrad om tematikken, men det ble for deprimerende. I stedet kom en dystopisk roman om Europas fall.

For noe år siden var den danske forfatteren Kaspar Colling Nielsen på en konferanse for dystopi-forfattere, forteller han. Det var mørke saker. Bare én tilhører i salen klarte å sitte gjennom alle diskusjonene om mulige mørke fremtider: En masochist ikledd lærdrakt og hundehalsbånd.

– Man kan jo lure på hvorfor man skriver den slags litteratur, sier Nielsen.

Det spørsmålet har ikke stoppet ham selv. I 2013 ga Nielsen ut Den danske borgerkrig, 2018-24, en roman som beskriver hvordan hele det danske samfunnet i 2018 kollapser etter et voldelig venstrepopulistisk opprør som følge av finanskrisen. I Københavns gater blir politikere henrettet og geriljakrigere kjemper fra kvartal til kvartal. Vanlige danskers tørst etter berusende vold får fritt spillerom. På slagmarken lages makabre skulpturer av døde og halvdøde som de levende forgriper seg mot. Sivile og barn slaktes. Hele det skandinaviske samfunnet, alle humanismens idealer, forsvinner på et øyeblikk.

Annonse