Annonse
00:00 - 25. januar 2019

Når den døde våkner

Sara Stridsbergs nye roman Kjærlighetens Antarktis begynte i fangeleiren Guantánamo og endte opp ved et skogsvann der det lå en partert kvinne.

Forbudt kunnskap: I blant tror jeg at jeg har hatt en lengsel etter å føre inn i sentrum av verden en kunnskap som tilhører de døde, en kunnskap som ikke får eksistere eller støtes ut av sivilisasjonen, sier Sara Stridsberg. Knut Egil Wang
Annonse

– Som barn satt jeg og kikket i avisen, og da stirret det alltid opp anonyme jenter fra små passfotografier, de stirret opp fra trykksverten. For meg var det et sterkt bilde på en jentes fremtid i verden. Det vil si: Dette er også din fremtid, forteller Sara Stridsberg om hvordan hun som liten tok inn nyhetsartiklene om unge, døde jenter. I dag er hun 46 år, og det er ukontroversielt å si at hun er blant Sveriges absolutt fremste forfattere.

Vi har fått eget rom hos Aschehoug forlag i Oslo, for å komme bort fra støyen og menneskene som nettopp har deltatt forlagets pressekonferanse om vårens bøker, deriblant Stridsbergs nye roman, Kjærlighetens Antarktis.

I den forteller Stridsberg – over 300 sider – om dødsøyeblikket til Kristina, som er heroinist og gateprostituert i Stockholm. En dag setter Kristina seg inn i bilen til en mann som kjører henne til et skogsvann utenfor byen, hvor han voldtar, dreper og parterer henne. Under pressekonferansen ble det sagt at romanen er «et smykke» på forlagets vårliste.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse