Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Middelklassen, slik den ser seg selv

Som medlem av den høyt utdannede norske middelklassen kan man unnslippe Kjartan Fløgstad. Men moralen, den kommer man ikke unna.

Natur heller enn kultur: Den høyt utdannede norske middelklassen bruker aller helst fritiden sin på å være i naturen. Her ser vi det som muligens er noen middelklassinger ta inn det mektige synet av Vøringsfossen i Eidfjord kommune. Foto: Christian Belgaux
Annonse

«Middelklassen som retorisk figur, skravleklassen eller kommentariatet, har man hørt mer om de siste årene enn før. Det vår studie kanskje bidrar med er å moderere dette bildet. For dem som bruker disse karakteristikkene forutsetter jo ofte at middelklassen selv har en elitær profil, noe som ikke stemmer med vårt inntrykk», sier Rune Sakslind, professor emeritus i sosiologi ved Universitetet i Bergen og førsteforfatter av boken Middelklassekulturen i Norge, som sammenfatter funnene i et mangeårig forskningsprosjekt.

Nei, det er definitivt ikke bildet av en elitær gjeng høyt hevet over den gemene hop som avtegner seg i Sakslinds bok. Snarere tvert imot. Den gjennomsnittlige middelklassingen foretrekker underholdning fremfor høykultur, og han liker ikke å rangere for eksempel Kjartan Fløgstad som en bedre forfatter enn Margit Sandemo, det er «nedlatende overfor alle dem som faktisk liker Sandemo bedre», som en av informantene hevder.

Videre liker ikke middelklassingen å se på seg selv som bedre enn andre i kraft av yrke og utdanning. Og vitenskap som begrep har ikke noen spesielt opphøyet plass i verdensbildet hans, for kunnskap kommer i så mange former. Menneskene han ser opp til er ikke rike forretningsfolk eller stjerner på kunsthimmelen, men heller Frelsesarmeens fotsoldater og de anonyme sliterne som holder samfunnet i gang: «hjelpepleiere, hjemmehjelper (…), som egentlig gjør en kjempeinnsats», med en informants ord.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse