10:33 - 05. januar 2019

Michel Houellebecq er en posør og provokatør med sprik mellom liv og lære, skriver Tove Gravdal.

Michel Houellebecq er en posør og provokatør, skriver Tove Gravdal.

Prisdryss: Michel Houellebecq omringet av journalister etter at han vant den gjeve litteraturprisen Goncourt i november 2010. Fredag kom hans syvende roman ut i Frankrike, men den feterte og kontroversielle forfatteren gir ingen intervjuer ved lanseringen.  Foto: Thibault Camus/Ap/NTB scanpix

En ny roman fra Michel Houellebecqs hånd er en stor begivenhet i Frankrike. Fredag 4. januar kom Sérotonine, forfatterens første roman på fire år. Den er bredt omtalt i franske medier, og forfatteren er grundig analysert, blant annet over flere sider i Le Mondes utgave torsdag. Men én stemme er taus om bokbegivenheten, nemlig forfatteren selv.

Houellebecq erklærte allerede i november overfor radiostasjonen RTL at han ikke kom til å gi noen intervjuer i forbindelse med boklanseringen. Det kan han tillate seg, siden boken allerede er trykket i 320 000 eksemplarer. Hans forrige bok, Soumission (Underkastelse), solgte i over én million eksemplarer bare i Frankrike. Bøkene hans – syv romaner til sammen samt noe poesi og essaysamlinger – er oversatt til 42 språk. Men tausheten betyr ikke at Houellebecq er en mediesky mann. Han har gitt mange intervjuer. Men han snakker kun med journalister han kjenner godt, og han er åpenbart opptatt av hvordan han fremstår i offentligheten.

«Han elsker å iscenesette seg selv», sier Ariane Chemin, journalist i Le Monde, som sommeren 2015 laget en artikkelserie om forfatteren Houellebecq, hans univers og betydning, og som selvsagt forsøkte å få et intervju med ham. «Jeg nekter å snakke med dere og jeg vil be folk jeg kjenner om å innta samme holdning», svarte Houellebecq.

Annonse