00:00 - 25. januar 2019

Flinke piker går på yoga

Redningen for deprimerte, flinke piker er ikke mindfulness og Ibux, men skarpe samfunnsanalyser.

Den amerikanske feministen Betty Friedans nå klassiske bok Myten om kvinnen fra 1963 åpnet for det feministiske opprøret som både skulle endre vår måte å tenke på og kvinners levekår. Hun skrev om lengselen etter frihet og om alle normene som sperret. Det handlet om «et problem som ikke har noe navn» og manifesterte seg i en lammende ansvarsfølelse hos kvinner.

Det såkalte «flink pike-syndromet» dukket så opp for noen år siden, som et referansepunkt for kvinner i trettiårene som strevde i balansegangen mellom jobb og hjem, karriere, samliv og morsrolle. Aner vi Friedans perspektiv i bakgrunnen? Det kan i alle fall se ut til at flink pike-metaforen er blitt blodig alvor for dagens tenåringsdøtre. De plages av depresjon, stress og psykosomatiske smerter. Forbruket av antidepressiver og Ibux øker. Det er klondikestemning i yoga- og mindfulnessbransjen.

Metaforer som peker innover. Psykolog Ole Jacob Madsen har skrevet flere bøker om selvhjelpsideologien. Ideer om selvrealisering finnes i de pedagogiske rammeplanene i barnehagene, de er en del av fagfornyelsen av Kunnskapsløftet i skolen, hevder han. Kraftfulle fortellinger i samtidskulturen romantiserer det selvoptimaliserte individet.

Annonse