Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Europa opp av asken

Tyskland står sentralt i niende og siste bind av Penguins store Europa-historie.

Annonse

kortkritikk

Ian Kershaw

Roller-Coaster. Europe 1950–2017

704 sider

Allen Lane 2018

Dette er det niende og siste bindet i «The Penguin History of Europe» med David Cannadine, britisk historiker ved Princeton University, som hovedredaktør.

Ian Kershaw skrev også det foregående bindet, To Hell and Back. Europe 1914-1949, men vil i Norge være mest kjent for sin Hitler-biografi. Kershaw slår fast at fraværet av store kriger i Europa er største fremgangen de nær 70 årene som boken dekker, men er selvsagt ikke blind for at det førte til vold og kriger da europeisk kolonimakter trakk seg ut av sine besittelser, og at europeisk våpeneksport også har bidratt til å skape blodige konflikter utenfor Europa.

Sentralt i boken står naturligvis Tyskland: Staten som i den første halvparten av det 20. århundret anstrengte seg for å ødelegge verdensdelen, har vært motoren for Europas økonomiske gjenreisning etter verdenskrigen. Tyskland var også helt sentrale under den kalde krigen og under avviklingen av den, samt for integrasjonen og utvidelsen av EU, for etableringen av Euro, og utformingen av immigrasjonspolitikken. Alt dette skjedde mens Tyskland ble gjenforenet, vokste til den største økonomien og ble en stabil søyle for det liberale demokratiet i Europa.

Som tittelen antyder, har ikke utviklingen vært uten tilbakeslag, men berg-og-dalbane som metafor for Europa de siste 70 årene er tross alt hentet fra en fornøyelsespark. Et detaljert register på 80 sider gjør boken velegnet også som oppslagsverk.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse