Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Et kritikerliv

Annonse

Da britiske John Berger døde i 2017, ble han rettmessig hyllet som en pioner. Gjennom en karriere som begynte som hardtslående radikal kunstkritiker, nådde sitt høydepunkt som karismatisk programleder på BBC, og gjorde ham til en slags elsket «verdenseldste» og inspirator for så ulike forfattere som indiske Arundhati Roy og britiske Geoff Dyer, satte Berger sitt preg på kulturen på flere vis.

Han var en tidlig utøver av sjangersprengende litteratur i grenselandet mellom sakprosa og skjønnlitteratur. Han var kritikeren som gjennom tv-serien Ways of Seeing (og boken med samme tittel), klarte å fange de brede massenes oppmerksomhet, og slik fikk overraskende stort gjennomslag for et radikalt, maktkritisk og marxistisk inspirert kunstsyn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse