00:00 - 18. januar 2019

Et alternativ til det tyvende århundre

Hadde Rosa Luxemburgs demokratiske sosialisme fått leve, kunne sist århundres største katastrofer vært avverget, tror biograf Ellen Engelstad.

Rosa-bok: Ellen Engelstad, redaktør i Manifest Tidsskrift, har skrevet bok om Rosa Luxemburg.

«Det kunne ført til et forferdelig diktatur, et veldig bra sosialistisk samfunn, eller et slapt sosialdemokrati. Men det ville nok stoppet Hitler», sier Ellen Engelstad.

Hun fantaserer om hva som ville skjedd dersom Rosa Luxemburg fikk sette sine drømmer ut i livet. Det fikk hun ikke. 15. januar var det nøyaktig hundre år siden den polsk-tyske revolusjonsrøsten ble drept etter en feilet revolusjonen i Berlin. I forbindelse med markeringen gir Forlaget Manifest ut en biografi om Luxemburg, skrevet av Engelstad og Mímir Kristjánsson.

Etter drapet ble liket dumpet i en kanal og funnet først lenge etterpå. Så også med hennes demokratiske revolusjonsidealer. De fikk ikke sette sitt merke på de etter hvert svært totalitære og voldelige venstrerevolusjonene rundt om i verden. Men i ettertid har Luxembourgs tanker om folkevilje, demokrati og ønske om et demokratisk Sovjetunionen blitt stående som et rosarødt drømmebilde for deler av venstresiden. Et alternativt togspor som historiens hurtigtog kunne vært loset inn på.

Annonse