Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Erkjennelse i grenseland

På sitt beste forener Wera Sæther sitt alvor med reise-essayets lette føtter.

Stamgjest: Wera Sæthers gjentatte besøk til det bengalske lavlandet har resultert i en bok som tjener på å bli lest som en del av et større prosjekt. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Wera Sæther er en imponerende figur. Til dags dato har hun utgitt over tretti romaner, reiseskildringer, fag- og barnebøker, gjendiktet viktige poeter som Edmond Jabes, samt virket som fotograf, psykolog og grasrotorganisator.

Hele sitt voksne liv har hun også vært et utpreget reisende menneske, og blant områdene hun oftest har vendt tilbake til i virkelighetstørste og sjangerblandende bøker som Inn i India, Rett øst og Med adresse i vinden – er det bengalske lavlandet som siden 1947 har vært delt mellom India og Bangladesh.

Lavlandet er like mye et langessay og utvidet reisedagbok som en løst strukturert roman. Jeg-et i boken, den aldrende kosmopolitten som deler erfaringshorisont med forfatteren, har over tid utviklet sin egen intuitive reisestil. For å komme tettere på den gamle bengalske kulturen sover hun på hattehyller, unngår snarveier og lærer seg bengali. Samtidig er hun bereist nok til å være bevisst sin egen status som (stam) gjest i landet; en passe eksotisk og rødhåret ikke-hindu med et tungt kamera rundt halsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse