Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Den lille verdenslitteraturen

Marginaliserte forfattere taler de nye verdensbyenes pengevelde midt imot i Kjetil Gybergs litterære reportasjebok.

Storbyens skjevhet: Kjetil Gyberg forsøker å forankre storbyens sosiale skjevhet i den menneskelige erfaring. Han besøker blant annet Beijing, hvor migranter mangler rettighetene som tilfaller byens innfødte. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
Annonse

Storbyen har vært et yndet motiv for modernitetens diktere. I århundrenes løp har de både har følt seg tiltrukket og truet av byens upersonlige energi. I en av storbylitteraturens urscener beskriver Charles Baudelaire hvordan han krysser boulevarden «plaskende gjennom gjørmen i et vrimlende kaos», med døden galopperende mot ham fra alle kanter i form av hester og vogner. En fryktsom fakte får glorien hans til å skli av hodet og ned i skitten.

For Baudelaire følger det en form for frihet med tapet av glorien. Byen gjør mulighetsrommet større ved å tilby varer og utskeielser, alt under dekke av folkemassen. Men byens anonymitet reduserer samtidig individets følelse av egen betydning, kanskje også egenverd.

Byenes forskjeller. Moderne oppfinnelser som trafikklys, gangfelt og fortau har dempet bytrafikkens kaos. Men en annen av storbyens mest påtagelige krefter, kapitalen, er ikke underlagt de samme reguleringene. Det frie marked gjør at varer og utskeielser er for de pengesterke få, mens den store massen ofte må ta til takke med anonymiteten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse