Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Borgerkrig og fotball

Fotballen er blitt så skitten at det stiller nye krav til bøkene om den. 

Real Madrid og Barcelona: Kamp på Camp Nou i Barcelona. Foto: Alex Caparros / Getty Images
Annonse

For første gang siden 1982 kom det i 2018 ikke ut noen VM-bok. I 2014 kom det ut et kobbel. Siden den gang har mange begynt å rynke på nesa over løse, uforpliktende betraktninger om fotball og omegn – noe som har vært et sentralt element i alle norske VM-bøker. Årets VM gikk i Russland, og var befengt med en endeløs rekke lovbrudd og etiske overtramp. Det ville fremstå som smakløst å bare sludre om mesterskap og kulturhistorie fra sidelinjen – en VM-bok ville kreve ordentlig arbeid, noe som kanskje virker frastøtende.

Heldigvis kom det en rekke andre fotballbøker i høst. Kontur forlag markerte seg med å oversette den moderne klassikeren Frykt og avsky i La Liga, av den Spania-baserte britiske journalisten Sid Lowe.

Boken handler ikke om den spanske toppserien La Liga under ett, som tittelen kanskje gir inntrykk av. Den omhandler de to beste lagene, Real Madrid og Barcelona, og tar sikte på å undersøke deres historiske rivalisering i lys av politiske og kulturelle forhold. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse