Annonse
09:26 - 15. januar 2019

Bokhandelen i den globale samtalen

En hyllest til bokhandleren og et surt møte.

Skattejakt: Å gå i en bokhandel før kjedenes og Amazons inntog var å gå på oppdagelsesferd, for du visste aldri hva du fant, som her i Sant Jordi bokhandel i Carrer Ferran i Barcelona der far og sønn Josep og Josep Morales styrer butikken.  Foto: NTB scanpix
Annonse

Bente hos Olafsen hadde peiling. Hun var dessuten ærlig. Selv om jobben hennes var å pushe varer, var det ikke alle hun anbefalte. Hun kunne fortelle deg hvorfor du heller burde lese novellesamlingen til Bing & Bringsværd enn Dag Solstads krigstrilogi, og at det var lurt å lese Mann før man ga seg i kast med Musil. Bente hadde innflytelse på bokhandelens sortiment, som hadde mer for feinschmeckere enn man skulle forvente i en selvtilfreds norsk by med tre bokhandlere, samtlige familiedrevne.

Byen har stadig tre bokhandlere, men de har for lengst fått navn av typen Ark og Norli, og der jobber ingen som har vært der i tyve år og daglig viser sin klo i butikkvinduet.

Unike. Kritikeren og forfatteren Henry Hitchings er en ung mann på 43, men han har alt rukket å bli tilstrekkelig nostalgisk til å ha redigert en bok om bokhandlere, for vi snakker ikke her om WH Smith på hjørnet, der ukens bestselgere slåss med sjokolade og sjampo om kundenes oppmerksomhet, eller de rikholdige, men standardiserte supermarkedene som i Storbritannia gjerne heter Waterstone’s. Butikkene som har hovedrollen i antologien, er uten unntak av one-of-a-kind-typen. De fleste gir et kaotisk førsteinntrykk. Skattene er gjerne vanskelige å finne, de kan være nedstøvede eller feilplasserte, men enten snubler fortelleren over dem selv, eller hen får hjelp av en gjerne eldre, alltid bebrillet, kanskje piperøykende ekspeditør. Før internett og andre elektroniske arkiver var denne bistanden ofte livsnødvendig dersom du, som Ian Sansom, jobbet i den ugjennomtrengelige viktorianske labyrinten som stadig heter Foyles, men som for lengst er oppkjøpt, forenklet og flyttet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse