Annonse
00:00 - 25. januar 2019

Aggressivt smalt

Aldri har det vært utgitt en mer ubeskjedent og ubeskjemmet intellektuell tegneseriebok her i landet.

Tegneserier: Visuelt sett kan Tim Ng Tvedts bok beskrives som åstedet etter en frontkollisjon mellom en Ikea-manual og et dadaistisk langdikt, skriver Akels Kielland. Illustrasjon fra boken: Tim Ng Tvedt / Jippi forlag
Annonse

Alle som plukker opp Tim Ng Tvedts nye bok vil før eller siden spørre seg nøyaktig hva det er de har mellom hendene. Er det tegneserier eller poesi? Fragmentarisk fortelling eller dekonstruksjon av visuelle språk? Informasjon eller støy? Svaret er å finne i tittelen, som gjør det klart at dette er Tegneserier – hverken mer eller mindre – og at dette ifølge Tvedts definisjon betyr et virvar av fragmenterte setninger, tegninger og snakkebobler. Avhengig av tålmodigheten og tegneserieinteressen vil dette enten lokke leseren til å reflektere over mediets mekanikk eller ganske enkelt støte dem bort.

Så vidt meg bekjent har det aldri vært utgitt en mer ubeskjedent og ubeskjemmet intellektuell tegneseriebok her i landet enn Tegneserier. Tvedt er en dyktig illustratør og designer, men som tegneserieskaper utmerker han seg først og fremst ved sitt snevre fokus på problemstillinger knyttet til språk, symboler og kommunikasjon, og sin manglende vilje til å inngå kompromisser om å tydeliggjøre og underholde.

Frontkollisjon. Selv innenfor de tidvis obskure rammene av alternative norske tegneserier er Tvedts arbeider å anse som vanskelig tilgjengelige, og hans seneste utgivelse mangler både figurer og fortellinger i begrepets tradisjonelle forstand. Visuelt sett kan den beskrives som åstedet etter en frontkollisjon mellom en Ikea-manual og et dadaistisk langdikt, der brokker av ord og setninger ligger strødd utover sidene omgitt av fragmenter av snakkebobler, tekstbokser og tegninger av underlige verktøy og geometriske former.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse