Annonse
00:05 - 07. desember 2018

Skjerpet dom for Arnault

Annonse

Mandag denne uken falt dommen i ankesaken mot Jean-Claude Arnault, mannen som er bedre kjent som «Kulturprofilen» og som sto tiltalt for to tilfeller av voldtekt mot samme kvinne. Saken kom i kjølvannet av at 18 kvinner anklaget ham for trakassering og overgrep gjennom flere tiår, og hans tette forbindelser til Svenska Akademien førte til en kollaps i institusjonen og et år uten nobelpris i litteratur. Ankesaken – som blant annet inneholdt en overraskende vitneopptreden av Arnaults kone, poeten og akademimedlemmet Katarina Frostenson – endte med at Arnault ble dømt for begge voldtektene, i motsetning til bare den ene i første rettsrunde, og straffen ble skjerpet fra to til to og et halvt års fengsel. 

Denne uken sendte SVT en dokumentar hvor Arnaults gode venn, akademimedlemmet Horace Engdahl, er intervjuet om skandalen i Akademiet som fulgte av denne saken. Han sier blant annet at det kan hende menn passer bedre enn kvinner til å sitte i «slike forsamlinger» som Svenska Akademien.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse