Annonse
00:05 - 07. desember 2018

Når historien åpner seg

På mørkeloftet fantes en grandonkel. Torgeir E. Sæveraas prøver, men greier ikke å forstå dennes valg under krigen.

Deportasjonene: Forfatterens grandonkel skulle ha utført arrestasjonene og forsendelsen av jødene i Stavanger til Østlandet med ekte politisk overbevisning. Derfra gikk veien videre til nazistenes konsentrasjonsleire. Dette bildet er fra Auschwitz, den største av dem. Foto: Henning Langenheim / Akg-images / NTB Scanpix
Annonse

Man kunne sverge på at en bok med tittelen I skyggen mellom trærne var et stykke skjønnlitteratur. Torgeir Sæveraas ga i 2009 ut romanen Stridsrasjoner, så det skjønnlitterære er slett ikke fremmed felt. Misforståelsen blir imidlertid raskt oppklart ved undertittelen Om krig og ansvar. Sæveraas er nemlig historiker og forsker ved Forsvarets høgskole.

Han har nøstet i sin familiehistorie, med særlig oppmerksomhet rettet mot grandonkelen John Ekerholt som ble nazist under krigen. Johns eldre bror, som er forfatterens morfar, kunne aldri akseptere dennes valg. Etter krigen bodde de to brødrene under samme tak på farsgården Støkken Nordre i Ås kommune i Akershus, men lenge vekslet de ikke et ord med hverandre.

Stavangers Knut Rød. Det var omtrent alt forfatteren visste, inntil han en lørdag morgen i juni 2012 åpnet avisen og ble rystet «dypt inn i ryggmargen». Sæveraas, som hele livet har vært opptatt av andre verdenskrig, kjente godt den opphetede debatten rundt Knut Rød, som var leder av Oslo- og Aker-avdelingen av det nazifiserte Statspolitiet, og som hadde ansvaret for jødeaksjonen i Oslo. Det som sto svart på hvitt i avisen, var at grandonkelen hadde hatt tilsvarende stilling og rolle i Stavanger. Ekerholt skulle ha utført arrestasjonene og forsendelsen av jødene til Østlandet med ekte politisk overbevisning.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse