00:05 - 07. desember 2018

Moland og French i teori og praksis

Nikolaj Frobenius har skrevet et selvbevisst og åpent stykke virkelighetslitteratur fra postkolonien.

Tvil i Kisangani: 5. mai 2009 ble seksbarnsfaren Abedi Kasongo funnet drept på en landevei øst for Kisangani. Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French – her avbildet i rettslokalet i 2010 – ble dømt for drapet. I sin roman om Kongo-saken utforsker Nikolaj Frobenius forholdet mellom fiksjon og makt, kolonihistorie og litteratur. Foto: Heiko Junge /NTB scanpix

I klassiske attenhundretallsromaner som foregår i Afrika, er den fortapte europeer som må hjelpes hjem av andre europeere, en gjennomgangsfigur. En bortkommen sjel legitimerer dermed nærværet av andre hvite rollefigurer i spennende og underholdende fortellinger som dypest sett viser frem europeisk heltemot.

I årevis har den norske offentligheten fulgt en fortelling fra virkeligheten som synes skrevet over samme lest, med Joshua French og Tjostolv Moland i sentrum. Den norske staten ved Erna Solberg ble, sammen med Frenchs mor, redningsmenn som hentet ut den gjenværende fortapte fra Afrikas indre. De to fengslede nordmennene har også ført skrivende horder til Kinshasa for å trekke ut spennende historier eller sannheten om Moland og French.

Kongo er et åsted for europeisk handlingskraft (kanskje) og dårskap (i hvert fall). I høst har det kommet film, foredragsturné og roman om radarparet, som føyer seg til en allerede eksisterende litteratur.

Annonse