Annonse
00:00 - 14. desember 2018

– Man kan ikke avsløre hva som er autentisk kun ved å lese teksten

Markedet for autentiske fortellinger er stort. Det vet noen å utnytte, sier Christopher L. Miller, som har skrevet bok om fenomenet litterære bedragerier.

Lys levende: En ny bok om litterære bedragerier hevder at forfatteren er langt fra død – og helt essensiell for hvilke verdier og egenskaper vi tillegger en tekst. Bildet er tatt rundt år 1900 og skal forestille William Shakespeare sin dødsmaske. Foto: Hulton Archive/Getty Images
Annonse

I 1976 kom det ut en bok som etter alt å dømme skulle blitt en amerikansk klassiker. Boken het The Education of Little Tree, og var ifølge undertittelen «en sann historie av Forrest Carter», en oppvekstroman om en cherokee-gutt som lærer å leve i pakt med naturen av besteforeldrene sine. Boken lå 14 uker på The New York Times sin bestselgerliste, ble solgt i souvenirbutikker på reservatene til USAs urbefolkning og ble en del av pensumet ved flere universiteter.

Tyve år senere kom avsløringen: Bokens forfatter het egentlig Asa Earl Carter, og var en hvit rasist fra Sørstatene – en mann som syntes at den høyreekstremistiske organisasjonen Ku Klux Klan hverken var rasistisk eller voldelig nok. Med denne kunnskapen endret den offentlige lesningen av boken seg radikalt: Dette var ikke et varmt forsvar for økt toleranse, men nostalgisk propaganda for segregering mellom landets befolkningsgrupper.

– Dette er en av mine store besettelser: Man klarer ikke oppdage det selv – man kan ikke avsløre hva som er autentisk kun ved å lese teksten, sier Christopher L. Miller, professor i fransk og afrikansk-amerikanske studier ved Yale University.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse