14:48 - 11. desember 2018

– Hvorfor jeg gjorde det? For å bli sett, tror jeg.

Før Karl Ove Knausgård romandebuterte, skrev han musikk- og bokanmeldelser i lokalaviser.

Musikk: – Det var jo ikke helt tilfeldig at det var musikk jeg ville skrive om. Musikk var enormt viktig for meg – jeg hadde også et musikkprogram på en nærradio den gangen, først sammen med en kamerat, Espen Olsen, deretter alene, sier Karl Ove Knausgård. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Karl Ove Knausgård har fylt femti år og har utgitt romaner i tyve av dem. Men hans første publiserte tekster var ikke skjønnlitterære. Den unge Knausgård startet sin skribentkarriere som musikkanmelder i en liten lokalavis. I en artikkel i Vagant i anledning 50-årsdagen har Henrik Keyser Pedersen gjort en fyldig undersøkelse av disse tidlige tekstene. Historien om Knausgårds kulturjournalistiske ungdomstekster er underspilt i Min kamp, skriver Pedersen.

Men det er ikke vanskelig å få Knausgård i tale om ungdomsarbeidene. – De anmeldelsene er faktisk det eneste av det jeg har skrevet som jeg har spart på, jeg mener, rent fysisk. Så det var store greier for meg den gangen, sier Karl Ove Knausgård i dette intervjuet, som ble gjort i London tidligere i år. Litteraturkritikere som Henning Hagerup og Horace Engdahl var for helter å regne, forteller Knausgård, men sine egne bokanmeldelser fra denne tiden har han mindre til overs for.

Ane Farsethås: – Vi har lest og hørt om hvordan du begynte å skrive og hvor lang tid det tok før du skrev noe som ble bra nok skjønnlitterært. Men du skrev jo egentlig også i mange år før du debuterte med roman, særlig kulturjournalistikk og kritikk. Hvordan begynte du egentlig med det? Og var det en viktig ambisjon for deg?

Annonse