00:00 - 21. desember 2018

Fra Agder til Amerika

Siv Ringdal beskriver hvordan unge kvinner fra karrig sørlandsk bedehusmiljø møtte det amerikanske forbrukssamfunnet

kortkritikk

Siv Ringdal

På høye hæler i Amerika

396 sider

Pax 2018

Denne rikt illustrerte boken om unge kvinner fra Agder i New York i 1945–1965 er en bearbeiding av forfatter Siv Ringdals doktoravhandling fra 2016. Det bør ikke skremme noen, fremstillingen er nemlig lettlest, informativ, artig og skrevet med betydelig glimt i øyet.

De fleste av Agder-kvinnene ble hushjelper og bodde i Brooklyn, der norske og svenske kvinner ble foretrukket til slike oppgaver. Det sentrale kildematerialet er intervjuer med 21 kvinner. Siv Ringdal, etnolog og kulturhistoriker, ga i 2002 ut en bok om Lista-amerikanerne som tok for seg arbeidsvandringene og langpendling mellom Lista og New York frem til 1960-tallet. På høye hæler er en verdig oppfølger.

Kapitteloverskrifter og mellomtitler er førsteklasses, og innbyr til å lese og lære: «Den perfekte hushjelp», «Don’t tell my wife», «Shopping på Manhattan», «Hår her, men ikke der», «Blond, men ikke bleket». Ringdal beskriver hvordan unge kvinner fra et karrig sørlandsk bedehusmiljø møtte det amerikanske forbrukssamfunnet, og hvordan de posisjonerte seg i det flerkulturelle byrommet med det Ringdal kaller hvit feminitet.

Boken drøfter kvinnenes reaksjoner på engangsbind og tamponger, undertøy i nylon og torsdagsturer (det var fridag for hushjelpene) til stormagasinene Macy’s og Saks Fifth Avenue. De pietistiske menighetene ga kvinnene advarsler før de skulle på handletur i den nye verden: En lettferdig kjole kunne være nok til å påføre menn syndige fantasier.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Kanskje vi kan åpne noen flere dører inn til virkeligheter som vi kanskje ikke engang ante at finnes?»