Annonse
08:57 - 21. desember 2018

En reisende fra den nære fortiden

En av Polens mest sentrale forfattere, Booker-prisvinneren Olga Tokarczuk, når ut i verden med en elleve år gammel bok det ikke ville vært mulig å skrive i dag.

Fra en kunstner til en annen: En av fortellingene i Løperne utspiller seg på det man skjønner er Fårö, øya der Ingmar Bergman bodde siste halvdel av livet. – Fanny og Alexander er den beste filmen noensinne, sier Olga Tokarczuk.
Annonse

Løperne av den polske forfatteren Olga Tokarczuk er en bok som tar med leseren over store deler av verden, og som fra første til siste side reflekterer over hva det innebærer å reise. Samtidig er det en bok som det er nærmest umulig å bruke som reiseguide. Hvis man setter seg fore å reise i Tokarczuks fotspor, støter man for eksempel raskt på det i reisesammenheng ganske fundamentale problemet at man ofte må gjette seg til hvor i verden det er Tokarczuk befinner seg.

– Det var en regel for boken: å ikke bruke navnet på stedene, så vidt det lar seg gjøre. I begynnelsen tenkte jeg på ikke å bruke navnene på landene heller, sier Tokarczuk.

I Løperne kan man lese at reisehåndbøker «har ødelagt en større del av planeten for alltid; de er utgitt i millioner av eksemplarer, på mange språk, og de har svekket stedene, spikret dem fast, navngitt dem og utvisket konturene».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse